Palms Music – Продуцентска къща

Иван Янъков представи новия си класически албум в Black&White клуб

Официалната премиера на новия класически албум на световноизвестния български пианист Иван Янъков се състоя в клуб Black & White в комплекс Palms Royale Sofia.

 Албумът е издаден от френската компания Evidence Classics и се реализира с подкрепата на продуцентска къща Palms Music.

Мило Борисов и Иван Янъков се запознават покрай техен общ приятел – китаец, който разказва на Мило Борисов, че в България имаме много добър пианист, който е много познат в Азия. „Изключително към горд, че имаме тази възможност да подкрепим такъв проект“, заяви Мило Борисов, който от малък обича класическата музика. От своя страна неговата сестра – Роси МакКий, заяви, че в резултат на любовта си към музиката преди няколко години решават да направят продуцентската компания Palms Music, а миналата година за първи път реализираха конкурса „Млад български композитор“.

„Palms Music“ и всичко, което правим, е насочено към това да подпомогнем българските творци в жанрове, които не са толкова популярни“, обърна внимание Роси МакКий.

Новият албум на пианиста Иван Янъков включва три произведения – на Йозеф Хайдн, на Цезар Франк и на Сергей Рахманинов. „На Хайдн свиря една от най-емблематичните му Сонати – тя е в ла-бемол мажор. Специалистите я познават много добре. Тя е написана по време на най-великия му период, когато той е в разцвета на силите си“, разказа Янъков пред БГНЕС.

Талантливият пианист изпълнява „Прелюд, фуга и вариация“ на Цезар Франк – любимо негово произведение още от времето, когато е тийнейджър. „Прелюд, фуга и вариация са първоначално написани за орган, като по-нататък са преработени и за пиано. Бях ги слушал с един мой много любим пианист и ги бях забравил“, каза Янъков, който години след това отново чува същото произведение как звучи от една катедрала в Рим.

Чувайки го как звучи на орган, пианистът сподели, че това пак му подпалва страстта и желанието да изсвири и да запише „Прелюд, фуга и вариация“.

На Рахманинов той свиря вариации по тема на „Карели“, които са писани в късен период от живота на руския композитор, диригент и пианист. „Рахманинов е живял във Франция и те представляват също зрял период, когато той е във върха на славата си като изпълнител най-вече и е едно от малкото произведения, които е написал в този период, когато е зает с повече концерти“, отбеляза Янъков.

Световноизвестният български пианист записва произведенията в Нидерландия, тъй като в Хилверсум се намира едно от най-добрите студия в света за класическа музика. „Самата сграда е специално построена с цел да се записва класическа музика там, вследствие на което акустиката е естествена и има звук, който не е можел след това да бъде преработен в студиото. Фактически записът както беше направен, така си остана, без да бъдат променяни параметрите на озвучаване и на ехо“, подчерта той.

Всички приходи от новия албум на Иван Янъков ще отидат за подпомагане на конкурса на Palms Music за талантливи млади композитори.

Пианистът разказа повече за конкурса „Млад български композитор“: „Това е кауза на „Palms Music“, която започна преди една година, и тяхната идея е да се подкрепят млади композитори, които пишат в съвременна класическа музика. В такъв стил, защото – знаете, имаме винаги добри таланти в естрада, в поп, даже в поп-фолк, в джаз, но няма толкова много подкрепа за млади композитори, които да получат някаква стипендия или някаква друга логистична подкрепа за това да могат да напишат произведение, тяхното произведение да бъде изпълнено, да бъде записано, да бъде чуто, така че това е една много благородна кауза.“

На въпроса от колко годишен свири на пиано, той отговори от 6-годишен и сподели, че помни първите си уроци. „Даже дъщерята на първата ми учителка е тук на събитието. За мен е много вълнуващ момент, защото в нея един вид припознавам жената, която за първи път ми даде уроци и ме е възпитала на вкус спрямо музиката“, заяви Янъков.

А вдъхновение за него идва от всякаква посока – то може да бъде от нещо, което е чул, както и от нещо, което е видял. „Даже много често като искам да уча нови неща, просто си слагам един бял лист пред себе си и започвам да си правя плановете и проектите, така че донякъде вдъхновението си идва отвътре. Не мога да кажа, че е нещо обективно, по-скоро е нещо субективно, което идва отвътре“, допълни той.

Пианистът благодари на Palms Music за тяхната безусловна подкрепа. „Това е нашият седми, даже ако не и осми проект. Те са ме подкрепяли и за концерти, за издаване на този албум, както и за друг албум, който идва, за два майсторски класа и за още няколко концертни проекта. Искам да благодаря специално на Мило Борисов и на неговата сестра г-жа МакKий, които винаги са стояли зад мен над всички мои проекти, които съм им предлагал“, заключи той.