Palms Music – Продуцентска къща

“Сънят на Пилат“

Танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, по музика на композитора Стефан Димитров, е вдъхновена от „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков – роман, който представя 2 паралелни повествования. Действието на първото се развива в Москва през 20-те години на миналия век, а второто е авторски поглед към събитията в Евангелието и по-точно към съда над Иисус Христос и неговата екзекуция.

Макар вдъхновена от романа на Михаил Булгаков, интерпретацията на композитора Стефан Димитров не се базира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и пресъздава ключови моменти в сюжета.

Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Изгубеният Рай“ на Милтън и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство.

Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на романа на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за произхода на тези сили.

В реализацията на „Сънят на Пилат“ участват и световноизвестният балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговият асистент – хореографът Станислав Фечо, които пристигат от Прага, Чехия. Към творческия екип се присъединяват още либретистът Яна Темиз и сценографът и дизайнер Павол Юраш.

„Сънят на Пилат“ се реализира от Старозагорската опера с директор Огнян Драганов с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света.

Балетът, вдъхновен от едноимения роман на Михаил Булгаков, бива представен за първи път на сцената на Зала 1 на НДК на 16 октомври 2021 г. Премиерата на спектакъла отбелязва знаков момент в съвременната ни история, тъй като за първи път от десетилетия насам е представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Музикалният спектакъл е възприет възторжено от българската публика, като на 1 ноември 2022 г., на церемония в Народен театър „Иван Вазов“, балетната група на Старозагорската опера получава наградата „Кристална лира“ в категорията „Балетно изкуство“. В същата година този балет получи и наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора.

„Сънят на Пилат“ е танцова мистерия, осъществена от Старозагорската опера със съдействието на продуцентска къща Palms Music, фондация „Ценности“, Министерството на културата и Община Стара Загора.