Palms Music – Продуцентска къща

Млади пианисти взеха участие в майсторския клас на Иван Янъков

Шестима млади пианисти от България и един възпитаник от унгарската музикална академия взеха участие в майсторския клас на пианиста Иван Янъков през изминалата седмица в къщата музей „Панчо Владигеров“ в София.

„Вдъхнових се! Всички са много талантливи, интелигентни и амбициозни, определено има бъдеще пред тях“, заяви Иван Янъков в деня на заключителния концерт, по време на който младежите показаха наученото от майсторския клас на пианиста.

Само един участник в класа е над 20-годишна възраст, останалите са още ученици – от София, Варна, Пловдив, Плевен и Будапеща, а Янъков е категоричен: „Всички участници показват изключителна зрялост – както умствена, така и емоционална, и музикална. Много лесно се работи с тях“.

В репертоара за класа пианистите са работели по произведения от Сергей Рахманинов, Фредерик Шопен, Ференц Лист, В. А. Моцарт, Панчо Владигеров и други автори.

Менторът е категоричен, че участниците са се представили блестящо. На въпрос дали е имало произведение, което да ги е затруднило, той с усмивка сподели: „Всички бяха много горди докато свиреха и показаха много подготовка“.

Николай Цветков – младата надежда от Плевенското музикално училище

Седмокласникът от Плевен Николай Цветков е възпитаник на НУИ „Панайот Пипков“ и е един от двамата стипендианти на „Палмс Мюзик“, които подпомагат майсторския клас. В заключителния концерт, който се състоя в къщата музей „Панчо Владигеров“ в София в събота, Цветков изпълни соната за пиано на Моцарт No. 1 в до минор и „Етюд-Картина“ от Сергей Рахманинов.

След Плевен, Николай иска да учи в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София или в чужбина. Засега се е насочил към Германия, но светът е широк, а възможностите дебнат отвсякъде. Според него класическата музика е по-оценена в чужбина, отколкото в България.

Себастиен Пюлие – унгарецът с френски корени, който иска да покори света

„За първи път съм в София и много ми харесва тук“, сподели Себастиен Пюлие, който е единственият участник в майсторския клас на Янъков над 20-годишна възраст.

Студентът от Унгария с френски корени, е отправил поглед към музикална кариера и се надява на участия по света. Той сподели, че е научил много нови техники под менторството на Иван Янъков и наученото по време на класа му е отворило още повече кръгозора.

Себастиен Пюлие досега не се е докосвал до композиции от Панчо Владигеров, но е бил заинтригуван от къщата-музей на българския композитор в София.

Пианистът сподели още, че получената стипендия от „Палс Мюзик“ е чудесна възможност да пътува в чужбина, да учи и да създава нови познанства. „Това е голяма помощ и аз съм изключително благодарен да съм сред избраните и да бъда тук“, добави Пюлие, който е възпитаник на Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. 

През настоящия сезон 2024-2025 му предстои турне в Тайван с Националната опера на Унгария: „Аз съм в началото на своята музикална кариера, надявам се на много участия, а в дългосрочен план, амбицията ми е да съм концертиращ пианист. Така че да видим какво ще се случи“, заключи с усмивка Себастиен.

За в бъдеще пианистът Иван Янъков с радост би бил ментор на още майсторски класове. „Ако зависи от мен – с най-голямо удоволствие!“, сподели пианистът.

Майсторският клас се осъществи с подкрепата на Столична община и на Продуцентска къща „Палмс Мюзик“, както и с любезното съдействие на къща-музей „Панчо Владигеров“ в столицата и неговите служители.