Palms Music – Продуцентска къща

На 29 септември Софийската опера представя „Сънят на Пилат“

Танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ ще бъде представена на сцената на Софийската опера и балет на 29 септември. Спектакълът по музика на Стефан Димитров е с начален час 19:00 и се изпълнява със специалното съдействие на продуцентска къща Palms Music.

Макар вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“, интерпретацията на композитора Стефан Димитров не се базира на текста, а вместо това умело улавя сюрреалистичната атмосфера и пресъздава ключови моменти в сюжета. Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Изгубеният Рай“ на Милтън и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство.

В реализацията на „Сънят на Пилат“ участват и световноизвестният балетен танцьор и хореограф Василий Медведев и неговият асистент – хореографът Станислав Фечo. Към творческия екип се присъединяват още либретистът Яна Темиз и сценографът и дизайнер Павол Юраш. „Сънят на Пилат“ се реализира от Старозагорската опера с директор Огнян Драганов с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване.

Балетът, вдъхновен от едноимения роман на Михаил Булгаков, бива представен за първи път на сцената на Зала 1 на НДК на 16 октомври 2021 г. Премиерата на спектакъла отбелязва знаков момент в съвременната ни история, тъй като за първи път от десетилетия насам е представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

„Сънят на Пилат“ е танцова мистерия, осъществена от Старозагорската опера със съдействието на продуцентска къща Palms Music, фондация „Ценности“, Министерството на културата и Община Стара Загора.