Palms Music – Продуцентска къща

Иван Янъков: Културните институти са истинските посланици на нациите

Независимо какво правителство идва, трябва да има постоянство в културната политика. Културните институти са истинските посланици на нациите. Това заяви пианистът и диригент Иван Янъков. Аз съм много политически настроен, но говоря за политика само когато ходя да гласувам. Изразявам политическото си виждане пред урната. А у нас, за съжаление, денят за размисъл е в деня след вота, когато всички се вайкат от резултатите, коментира музикантът. Той е убеден в силата на културните институти, представени в една държава. И независимо дали става дума за Българския културен институт в Рим или Париж, или Гьоте или Сервантес в София – това са институциите, които стоят зад културата. А културата включва туризъм, включва археология, история. Необходима е приемственост дори на надпартийно ниво, заяви Иван Янъков.

Иван Янъков е изнасял концерти по цял свят. Свирил е в Америка, и на другия край на света – в Австралия. От 2004 година насам пианистът изнася концерти в Далечния Изток, а след първата си изява в Япония вече е добре познат на публиката в страната на изгряващото слънце, в Китай, Тайван, и в Южна Корея, където свири в демитаризираната зона с КНДР. През април тази година му предстоят два концерта в Тайван. В Япония, в Тайван публиката е много начетена, разбира от класическа музика. В Азия винаги много топло съм посрещан, и често в много големи зали, което рядко може да се случи, освен ако не си голяма звезда, коментира пианистът. Иван Янъков е от музикантите, които искат да прогонят криворазбраната представа, че публиката трябва да е с фрак и да пие шампанско пред класическата сцена.

В Германия и до ден днешен се учи класическа музика като предмет в гимназиалния и прогимназиален курс. Така, както се учи рисуване у нас, например. Имам предвид, че ако от ранна детска възраст ни се показва кое какво означава, тогава има шанс хората да добият вкус от по-ранна възраст. Тогава вече се получава оценяване. Да не говорим, че е научно доказано, че класическата музика спомага за по-доброто развиване на мозъците на децата, разказва музикантът. Янъков посочва къщата-музей на Борис Христов и на Панчо Владигеров в София като чудесни примери за информативни културни музеи с разнообразие от събития, свързани с музика.

Има и продуцентски къщи, които вършат интересни неща, например Palms Music, добавя Янъков, който вече е водил майсторски клас за студенти в партньорство с Националната музикална академия. Участието на Янъков в проекта „Четиримата пианисти„, заедно с Георги Черкин, Живко Петров, Антони Дончев, е класически пример за големия фурор, който двама джазмени и двама класически музиканти могат да запалят в публиката. Добрата новина е, че лятото на 2024 година ще поднесе ново издание на „Четиримата пианисти“, съобщи Янъков и добави, че ще имат участие и в други градове на страната. Градските музикални фестивали като A to Jazz и Sofia Summer Fest са великолепни и доказват, че София е един много обитаем град, а лятото е време, когато много неща се случват, допълни Иван Янъков.